Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Ματιές στην σημερινή επικαιρότητα

Στη σημερινή κυριακάτικη επικαιρότητα, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον 3 στοιχεία ως προς την διαμόρφωση των συμβεβηκότων της πολιτικής σκηνής.

1-Η συνέντευξη του Α.Αλαβάνου στο σημερινό «Βήμα» όπου στα πλαίσια του «στόχου της μεγάλης αριστεράς» έδειξε βασικό ενδιαφέρον για τις διαδραματιζόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

2-Η δημοσιευμένη στην «Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» έρευνα της VPRC κατά την οποία αποτυπώνεται σε μαζικό επίπεδο πως «Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας» και «οι ψηφοφόροι του κατά 75% θεωρούν πως η νέα ηγεσία του πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά».

3-Τα δεδομένα αυτά έκαναν τον Ε.Βενιζέλο να τα αναγνώσει αυτόματα και να τα ενσωματώσει στη προβολή της «ηγετικής δημόσιας εικόνας» του. Έτσι στη σημερινή του συνέντευξη στο «Βήμα» έδειξε πως βλέπει το «μήνυμα» με τη θέση ότι «είμαι αυτός που έχει διαμορφώσει την πιο καθαρή εκδοχή της κεντροαριστερής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ» και «πολλά πράγματα εξαρτώνται από το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του ΠαΣΟΚ με τα κόμματα της άλλης Αριστεράς»

Είναι σαφές πως οι μετεκλογικές εξελίξεις και η τροπή των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, σε ότι αφορά τα συστημικά κόμματα, εστιάζονται:

α) Στην αλληλενέργεια που θα έχει η μάχη ηγεσίας και ο επαναπροσανατολισμός συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ αλλά και το πως θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

β) Εάν στο ΠΑΣΟΚ θα σταθεροποιηθεί ή θα ξεπεραστεί η εσωτερική του αδυναμία και η στελεχιακή του αναποτελεσματικότητα στο τρόπο «διαχείρισης της κρίσης» του. Άλλως αυτό θα τροφοδοτήσει με μπόλικη «εύφλεκτη ύλη» τη γενικότερη κρίση του πολιτικού-κομματικού συστήματος.

γ) Ανάλογα το πως θα εξισορροπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις απαιτήσεις της αντιδεξιάς και αντιΠΑΣΟΚ κινηματικής πλευράς του και στην δεσπόζουσα σοσιαλδημοκρατική μερίδα του εκείνη που έχοντας απώτατες βλέψεις «αριστερής κυβερνητικής συνεργασίας» αναγνώνει την επόμενη πολιτική φάση ως ευκαιρία ανοίγματος στις «σοσιαλιστικές συνιστώσες της κοινωνίας» και τον οικολογικό χώρο για τη σύσταση της «μεγάλης αριστεράς», κατά το γερμανικό παράδειγμα της ένωσης PDS και WASG στις 16-6-2007 ως «DIE LINKE»

Δεν υπάρχουν σχόλια: